Seuraavaksi kokoan tähän terkkarimme Tuijan vinkit terveelliseen ruokaan ja ruokarytmiin.
MITÄ PISTÄT SUUHUSI
Karsi ruoasta sokerin määrää. Muista piilosokeri.
Vaihda valkoinen riisi ja valkoinen pasta täysjyväversioihin. Vähennä perunan määrä. Lämpimillä aterioilla voit jättää pastan, riisin tai perunan pois ja korvata sen ruisleivällä sekä kasviksilla.
Leipää (kuitua yli 6g/100 g) voi syödä muutaman palan päivässä, mutta pääaterioilla se ei ole välttämätöntä.
Syö yhteensä puoli kiloa hedelmiä, vihanneksia ja juureksia päivässä.
Käytä leivällä margariinia ja salaatissa öljykastiketta. Syö hyvällä omallatunnolla rasvaista kalaa, kirjolohta ja nieriää.
Lihaa, kalaa ja kanaa tai kasvissyöjän proteiinin lähdettä kuten tofua voi syödä vapaasti, mutta määrää ei tarvitse ehdoin tahdoin kasvattaa. Proteiinin osuus ruoasta kasvaa, joka tapauksessa.
Korjaa ruokarytmi, lisää hyvien hiilihydraattien kuten hedelmien, vihannesten ja runsaskuituisen viljan määrää. Säilytä ruoassa kasvi- ja kalarasvat. Vähennä huonojen hiilihydraattien sekä tyydyttyneen rasvan määrää.
RUOKAPÄIVÄKIRJA
Pidä kirjaa ruokarytmistäsi. Siitä näet pahimmat sudenkuopat. venähtikö aterioiden väli liian pitkäksi? Miten sen voisi korjata? Päätä, että rytmistä tulee säännöllinen.
Syö joka päivä kolme pääateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaikkien ei tarvitse olla lämpimiä aterioita. Syö lisäksi yksi tai kaksi välipala. Iltapäivän välipala on erityisen tärkeä, jos aioit lenkille heti töiden jälkeen.
Älä päästä aterioiden välejä venymään yli 4 tuntia.
Keskity etsimään syömiseen tasaista rytmiä ja normaaleja annoskokoja. Ruoan sisältöä ehdit pohtia tarkemmin sitten, kun rytmi on selkäytimessä.
Lisää kasviksia, hedelmiä ja juureksia ruokailulle, niin ruoan määrä kasvaa. Suosi kuitupitoista leipää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti